Németországban készülnek majd a Nikola kamionjai

2020.02.09. 16:08

Azok után, hogy az Iveco anyavállalata bevásárolta magát az alternatív hajtású kamionok gyártását egy ideje ígérgető Nikolába, nem meglepő módon a vállalat ulmi üzemében készülhetnek majd az amerikaiak első elektromos kamionjai.

2

A 2014-ben alapított Nikola neve két éve kering aktívan a nemzetközi sajtóban. Az arizonai vállalat azután robbant be a köztudatba, hogy elkezdte tesztelni Amerikai útjain hidrogén üzemanyagcellás nyergesvontatóját. Nem sokkal ezután elkezdtek ömleni a megrendelések a Nikolához, és bár a beígért hidrogénes kamionjuk sorozatgyártása még mindig nem indult meg, a tisztán elektromos Nikola Tre már nagyon közel van. Ez lesz az Ivecóval közösen, az európai piacnak gyártott nyergesük, aminek villanyos változatát 2021-ben kezdik gyártani, a hidrogén-hajtású, üzemanyagcellás változat pedig 2023-ra érkezik.

Az ivecós megállapodás után már lehetett sejteni, hogy helyben készülnek majd a félvér Nikolák, azt nem lehetett tudni, melyik európai üzem lesz a befutó. Végül az ulmi üzem nyert, mivel a környékén (Baden-Württemberg tartomány) sok vállalat és intézet foglalkozik alternatív hajtások fejlesztésével és mindenféle akkumulátor-technológiával.