Önvezető jármű a McLaren F1 tervezőjétől

2020.02.10. 16:14

A Motiv nevű eszköz hivatalosan nem is autó, hanem könnyű kvadrockili, mindössze egy személyes, tisztán elektromos, és teljesen önvezető. A jármű kisebb még egy Smartnál is: 2,54 méter hosszú és 1,3 méter széles, viszont mivel csupán egyszemélyes, állítólag így is elég tágas. Az egyik jelentős előnye, hogy a nagy, felfelé nyíló ajtó miatt kerekesszék befogadására is alkalmas lehet, és mivel magát vezeti, az utazás ideje elvben jól hasznosítható.

Az akkumulátor nélkül 450 kilogramm alatti tömegű jármű tisztán elektromos hajtású: 20 kW csúcsteljesítményű motorja és 17,3 kWh-s akkumulátora van, ami durván 100 km-es hatótávot jelent. A jármű durván 7,5 másodperc alatt gyorsul 65 km/h-ra, ami egyben a végsebessége is. Így elsősorban városi közlekedésre lehet alkalmas. A jármű egyébként azzal az Istream gyártástechnológiával állítható elő, amelyet Murray évtizedek óta igyekszik értékesíteni, és amely állítólag kifejezetten olcsó gyártást tenne lehetővé viszonylag kis sorozat esetében is.

A Motiv egyetlen, bár nem jelentéktelen hiányossága, hogy egyelőre nincsen meg a robotpilóta, amely vezetné. Gordon Murray cége, a GMD állítólag még keresi a megfelelő partnert, amely leszállítaná a programot, amellyel elkezdhetnék a nyilvános tesztelést.