A Genesis lenyomta a Lexust is, megbízhatóságban

2020.02.13. 15:32

A J.D. Power megbízhatósági felmérése hagyományosan az autók meghibásodási számai alapján állít fel sorrendet: azt adják meg, hogy száz autóra hány hiba jutott egy adott márka, illetve modell esetében az elmúlt 12 hónapban, az Egyesült Államokban futó, legalább 3 éves járműveket figyelembe véve.

jdp pp100 2020

Ebben a műfajban hagyományosan a japánok brillíroznak, de a Hyundai luxusmárkája, a Genesis az idén átvette a vezetést a Lexustól. Nem is kis különbséggel: a koreai márka autói átlagosan 89 hibát produkáltak száz autóra vetítve, míg a Lexus esetében kerek 100-as eredmény jött ki. Az élmezőnyt a Buick (103), a Porsche (104) és a Toyota (113) alkotta a legfrissebb felmérésben. Az iparági átlag egyébként 134 hiba száz autóra, a Land Rover pedig 220-as eredménnyel lett a legutolsó.

A Genesis eredményéhez persze hozzá tartozik, hogy az idén öt éves márka mindössze három típust forgalmaz. Így hallani olyan véleményeket, amelyek szerint nem kellett volna összehasonlítani a teljes, nyolc-tíz, vagy még több típusból álló palettát kínáló gyártókkal. Ám ahhoz képest mindenképp figyelemre méltó az eredmény, hogy olyan nagy múltú nevek, mint az Audi, a Honda, a Mercedes vagy a Volvo is az iparági átlag alatt teljesítettek.

A típusonkénti összesítést egyébként az idén is egy Lexus nyerte, az ES, amely egyben új abszolút rekordot is felállított, 52 meghibásodással.