2020.02.14. 06:05

A Nissan bejelentette, hogy tavaly október és december között 26,1 milliárd jen, azaz úgy 238 millió dollár nettó veszteséggel működött. Ez önmagában még nem rendítené meg a céget, de nem látszik, hogy az eladások jelentős csökkenését hogyan tudják megállítani.

A negatívba fordult harmadik negyedév természetesen az éves előrejelzéseket is érintette: 43%-kal csökkentették az éves üzemi nyereségre vonatkozó becslést. Eszerint 150 milliárd helyett 85 milliárd jen várható ami az egy évvel korábbi 318 milliárdhoz képest is nagyon kevés, pedig már az is az előző évtized leggyengébb szereplésének számított.

A problémák gyökere az eladások zuhanása: az Egyesült Államokban 18%-kal, globálisan 11%-kal kevesebb autót értékesítettek a veszteséges negyedévben, mint egy évvel korábban. A Nissan így a teljes 2019-2020-as üzleti évre 5,05 millió jármű eladásával számol, ami 2013 óta a leggyengébb eredményük lenne, bár így már az sem biztos, hogy sikerülhet elérni.

A cég tavaly kinevezett vezérigazgatója, Makoto Uchida szerint a korábban tervezettnél drasztikusabb átszervezésre lesz szükség, pedig már korábban is 4300 munkahely megszüntetéséről, két autógyár bezárásáról és a kínálat egyszerűsítéséről lehetett hallani.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.