Kéttonnás sportkocsival a Ferrari ellen?

2020.02.18. 14:01

Nem véletlen, hogy a sportkocsiépítés legfontosabb alapelve évtizedek óta a tömeg csökkentéséről szól: jó sportkocsi akkor is nehezen lesz egy nehéz autóból, ha a teljesítménye elég lenne. Erre lehet kiváló példa a Vega Innovations nevű cég elektromos autója, az EVX.

Pedig a kétajtós kupé tényleg nem néz ki rosszul, kicsit a Ferrari középmotoros autóira, kicsit a Saleen S5-re emlékeztet. A hajtáslánca persze tisztán elektromos, és állítólag 815 lóerő leadására képes, viszont az autó üresen is 2090 kilogrammot nyom. A gyorsulása így is kivételes, 3,1 másodperc kell a 100 km/h eléréséhez, de az autó tömege valószínűleg így is érezhető lesz kanyarban és fékezésnél.

A tömeget ismerve kifejezetten meglepő, hogy az autóba csupán 55 kWh-s akkumulátor került, ami legfeljebb 300 km-re lehet elegendő. Igaz, későbbre egy 130 kWh-sat is ígérnek, amellyel akár 750 km-es hatótáv is elérhető, de az várhatóan még nehezebb lesz.

A Vega Innovations egyébként Sri Lanka-i bejegyzésű vállalkozás, és a sportkocsit a Genfi Autószalonon tervezik bemutatni március elején.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.