Ausztria dobja a 140-et, visszaáll a 130 km/h-s sebességhatár

2020.02.27. 22:36

Másfél évet bírt az osztrákok sebességhatár-emelési kísérlete, de hamarosan vége a 140-es limitnek Ausztriában. Vasárnap azon a kísérleti jelleggel kijelölt 120 kilométeren is visszaáll a 130 km/h-s határ.

mujg

Még 2018 augusztusában indított egy kísérletet Ausztria az A1-es autópályán. Az osztrák döntéshozók arra voltak kíváncsiak, milyen következményekkel jár a sebességhatár enyhe emelése, ezért két szakaszban, összesen 120 kilométeren 140-re emelték a limitet Bécs és Salzburg között.

Egyrészt érthető lépés volt a kísérlet, mivel visszatérő érv az autópályás sebességhatár-emelés mellett, hogy az évtizedekkel korábban kitalált határokat meghaladta az idő: egyre gyorsabb, egyre kevésbé balesetveszélyes és egyre biztonságosabb autók mennek az utakon, amik nagy biztonsággal haladhatnának gyorsabban is. Másrészt a klímavédelmi célok miatt nem jó lépés az emelés: ugyanaz a táv alacsonyabb sebesség mellett kisebb CO2-kibocsátással jár, nem véletlen, hogy sok országban épp a csökkentésen gondolkoznak. Hollandiában például az autópályán idén 100-ra csökkent a nappali sebességhatár a korábbi 130-ról. 

A kísérlet tapasztalatairól egyelőre nem számoltak be az illetékesek. A megszüntetéséről is csak annyit tudni, hogy a januárban kinevezett új környezetvédelmi miniszter, Leonore Gewessler ellenezte, az ő döntése volt a befejezése. 

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.