Minden határon túlmegy a Czinger sportkocsi

2020.02.28. 14:23

Mostanra tovább duzzadt az ígérethalmaz az új amerikai sportkocsi körül: ha mindent tud, amit állítanak, ez lesz a legdurvábban gyorsuló autó a piacon.

A tandem-üléses Czinger 21C állítólag 1,9 másodperc alatt elérheti a 100 km/h-s sebességet, 300 km/h-ig gyorsulni, majd onnan megállni 15 másodperc alatt lesz képes, sőt, a gyártó szerint a 0-400 km/h-0 eddigi rekordját is 29 másodpercre javítja. Ezt a rekordot egyelőre a Koenigsegg Regera tartja 31,49 másodperccel. Az autó végsebessége állítólag 432 km/h lesz.

Mindez állítólag a nagyon könnyű építésmód és az alacsony homlokfelület mellett az önálló fejlesztésű hibrid hajtásláncnak köszönhető. Az autóba egy szokatlanul apró, 2,88 literes V8-as motor kerül, (megduplázott motorkerékpár-motor?) amely sík főtengelyes, így elérheti a 11 ezres fordulatszámot, és két turbó tölti. Ehhez járul még két villanymotor, amelyek a két első kereket hajtják, így az összteljesítmény 1250 lóerő, míg az autó tömege pontosan ugyanennyi kilogramm.

Ezek az utcai változat adatai, de emellett terveztek egy pályagépet is, ami még könnyebb, 1218 kilós, viszont a nagyobb légterelőket kap a nagyobb kanyarsebesség érdekében, így a végsebessége 380 km/h lesz.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor láthatjuk először a legalább részben 3d nyomtatással előállított gépeket, hiszen a Genfi Autószalonra tervezett bemutató most már biztosan elmarad.