Két szupergyors Giuliát mutat be az Alfa Romeo

2020.03.03. 06:04

Az Alfa Romeo új modellt ugyan nem mutatott be, ahogy sokan várták, viszont készítettek két új, igen erős Giulia változatot, a nagy múltú GTA és GTAm jelzéseket felhasználva – mondhatni az utolsó utáni pillanatban.

A technika régi ismerős: a 2,9 literes biturbó V6-ost eddig 510 lóerős kivitelben gyártották a Quadrifoglio számára, most azonban előcsaltak belőle további 30 lóerőt. Ez önmagában még nem jelent sokat, de az autó tömegéből is sikerült 100 kg-ot lefaragni néhány nagyobb alkatrész karbonszálasra cserélésével. Így a gyáriak szerint az autó dinamikáján is érezhető a beavatkozás. Ezen felül öt centivel megnövelték az autó nyomtávját mind elöl, mind hátul, ami állítólag javít az elérhető kanyarsebességen is.

Már a GTA is elég morcosnak hat, de készült egy még radikálisabb kivitel, a GTAm, amelyet kifejezetten pályán való használatra alakítottak ki. Ebben nincsenek hátsó ülések, viszont van bukókeret, és egy szép nagy hátsó szárnyat is kapott az óriási diffúzor mellé.

Az igazán érdekes ebben persze nem is az, hogy az Alfa Romeónál képesek kifejezetten gyors és látványos Giulia változatokat építeni, hanem az időzítés. Abban az évben igyekeznek kihangsúlyozni ezt a képességüket, amikor egyébként minden más európai autógyártó legnagyobb gondja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. Emellett az Alfának nem igazán akad népszerű tömegmodellje sem – ebben a helyzetben a GTA és a GTAm láttán nem tűnik úgy, hogy az olasz márkánál jól hallják az idők szavát.