3D-s térképet csinál a magyar úthálózatról a Here

2020.03.08. 18:39

A Google utcát fényképező autóihoz hasonlóan, de annál lényegesen alaposabban térképezi fel hamarosan Magyarország útjait a Here. Az önvezető autóknak készül az új adatbázis.

Egy demóanyag arról, miket lát a Here HD Live
Egy demóanyag arról, miket lát a Here HD Live

Bár informatikában az USA és Kína lehagyta Európát, akad azért még terület az iparban, amiben erősek vagyunk. A Nokia korábbi térképrendszere, a legnagyobb részben három német autógyártó (Audi, BMW, Daimler) által tulajdonolt Here Technologies a jó példa rá, hogy vannak erős európai szereplői a techiparnak. Az amszterdami székhelyű vállalat például ügyesen helyezkedik az önvezető szoftverek piacán egy HD Live Map nevű szolgáltatással.

bt

Az önvezető technológia sokoldalú, egyrészt nem mindegy, hogy egy magát vezető autó milyen módon (szenzorokkal, radarokkal, lidarokkal, stb.) érzékeli a környezetet. Ott van aztán, hogy az adatokat milyen szoftver és hogyan értelmezi. De az sem mindegy, hogy az autó miként helyezi el magát a térben hiába érzékeli a külvilágot, nem baj, ha már előre tudja, az előtte álló úton pontosan hol helyezkednek a tereptárgyak. Erre a területre ment rá a Here, amikor elkezdte 3D-ben feldolgozni a bolygó útjait. 

Mit tud egy autó a környezetéről Here HD Live nélkül (balra) és azzal (jobbra)
Mit tud egy autó a környezetéről Here HD Live nélkül (balra) és azzal (jobbra)

Szóval a hamarosan a magyar utakat is végigjáró Here nem csak egy Street View-féle adatbázist készít, de azon túl, hogy minden irányba körbefotózza az utakról az országot, minden adatot rögzít térben, amit érdemes: az utak lejtését, a sávok pontos szélességét, az utak körüli tárgyak kiterjedését. Lényegében mindent, amivel nagyobbra lehet nyitni egy önvezető szoftver szemét, az ugyanis enélkül nem sokat tud a környezetéről azon túl, ameddig ellátnak a szenzorai.