Eltűnik a Honda nagyobbik villanyautója

2020.03.10. 10:16

Maga a Honda Clarity egyelőre nincs veszélyben, bár estek az eladásai, de az elektromos változatot törlik a gyártási programból.

3

A Honda eredetileg üzemanyagcellás autónak fejlesztette a Clarity szériaváltozatát, a 2007-es FCX tanulmány alapján. Magát az autót 2015-ben mutatták be, azt viszont csak fél évvel később jelentették be, hogy lesz két olcsóbb változat is, egy tisztán elektromos hajtással, egy pedig konnektoros hibridként.

Talán ez az utólagos döntés lehet az oka, de az elektromos Clarity viszonylag kis akkumulátorral készül: a 25,5 kWh a nagy négyajtós testben 143 km-es hatótávot jelent az amerikai EPA szabvány szerint, ami a 350 kilométer feletti hatótávú alap-Teslák világában nem tűnik versenyképesnek.

Már korábban is sejteni lehetett, hogy ez a változat nem marad a kínálat része: az észak-amerikai forgalmazást tavaly nyáron Kalifornia és Oregon államokra korlátozták, és úgy tudjuk, új példányok már 2019 vége óta nem készülnek. A hidrogénhajtású kivitel is kifejezetten kaliforniai specialitás, egyedül a Clarity FCEV konnektoros hibrid érhető el szélesebb körben.

A Honda természetesen újabb elektromos autókat ígér a jövőre, viszont mivel az E kisautó egyelőre európai specialitásnak számít, Japánban és Észak-Amerikában a Clarity Electric gyártásának beszüntetésével rövid távon biztosan villanyautó nélkül marad a márka.