A biztonsági vészfék hibája miatt hív vissza autókat a Volvo

2020.03.14. 06:34

A dán autóklub, az FDM egy tesztjén bukott ki a hiba: egy XC60-as egyszerűen nem állt meg a kirakott akadály előtt, bár az autó jelezte, hogy balesetveszélyes helyzet alakult ki. Kiderült, hogy egy szoftverhiba miatt, amely számos Volvo modellben jelen van, a 2019 eleje óta gyártott autók mindegyike így viselkedik bizonyos időjárási viszonyok között.

aeb volvo

Az FDM közlése szerint a V90/S90, a V60, az XC90, az XC60 és az XC40 típusokban biztosan jelen van a hibás szoftver a 2019. január 21-ei gyártási dátum óta. Ez, úgy tűnik, rosszul értelmezi a beépített hőmérséklet-érzékelő jeleit, így jellemzően hideg időben az autó nem lassít, ha a kamera másik autót, kerékpárost vagy gyalogost érzékel. Az érintett típusok korábbi változataiban még egy korábbi szoftverváltozat fut, így ott jól működik az automata vészfék.

Olyan balesetről, ahol az automata vészfék beavatkozásának hiánya okozott volna akár jelentős anyagi kárt, egyelőre nem tud sem a Volvo, sem a hibát felfedező FDM.

Összességében 736 340 autót hívnak vissza a hiba miatt. Ezek közül a hazai képviselet szerint Magyarországon durván 2500 fut, tulajdonosaikat a Volvo Hungária értesíti majd a visszahívás részleteiről.