Új csoda-akkumulátort ígér a Samsung kutatóintézete

2020.03.17. 10:11

Nyilván titkos egy csomó részlet, de a Samsung Advanced Institute of Technology olyan akkumulátort mutatott be, amellyel állítólag a ma használt akkumulátorok energiasűrűségének másfélszeresét is elérhetik.

samnubattery

A lényeg az, hogy anódként 5 mikron vastagságú ezüst-szén nanokompozitot alkalmaznak, ami állítólag lehetővé teszi a 900 Wh/l energiasűrűség elérését. Mivel ez így eléggé absztrakt, a fejlesztők azzal igyekeztek szemléletesebbé tenni az eredmény jelentőségét, hogy elmondták, az új akkumulátorral a ma jellemző méretben akár 800 km-re nőhetne a villanyautók hatótávja a manapság jellemző méretek megtartásával. Emellett 1000 töltési ciklust ígérnek, ami szintén jól használható technológiát ígér.

A hiba ebben a fejlesztésben is az, mint a legtöbb hasonló megoldásban: egyelőre elég messze van a tömeggyártástól. Azt a kutatók is jelezték, hogy bár prototípusként már működik, és nagyszerű paramétereket produkál, az gyártási technológiát még ki kell hozzá fejleszteni, és az még évek kérdése.

Autó hajtására alkalmas szilárd elektrolitos akkumulátorokról viszonylag sokat hallani mostanában. Többek közt a Toyota is ígért ilyet, méghozzá az idei Tokiói Olimpiára, és a Mercedesnek is van hasonló kutatása, de kézzel fogható eredményt eddig még nem láttunk a témában.