Lélegeztetőgép-gyártás indulhat az autóiparban?

2020.03.20. 12:25

Néhány napja a brit miniszterelnök, Boris Johnson keresett meg vagy hatvan iparvállalatot, köztük autógyárakat, azzal az ötlettel, hogy gyártsanak lélegeztetőgépeket, hiszen arra van most szükség. És bár első hallásra az ötlet teljesen értelmetlennek tűnik, nemet még senki nem mondott rá, sőt, más országokban is átvették.

lelegezteto

Olaszországban például a Fiat, a Ferrari és a Magneti Marelli kezdett tárgyalásokba a Siare nevű helyi orvosiműszer-gyárral, ahol jelenleg havi 160 lélegezetetőgépet állíthatnak elő, de ezt a számot 500-ra szeretnék emelni, amilyen gyorsan csak lehetséges.

Észak-Amerikában a GM és a Ford mellett a Tesla tulajdonosa, Elon Musk is jelezte, hogy ha szükséges, cégei beszállnak a lélegeztetőgép-gyártásba, Nagy-Britanniában pedig elkezdtek csoportok alakulni egy-egy vállalkozás körül a cél megvalósítására.

Bár a szándék láthatóan megvan a segítségre, az orvosi műszerek gyártására való átállás nem könnyű feladat, ahogy arra az Automobili Pininfarina egyik műszaki vezetője, Rene-Christopher Wollmann is rámutatott. „A precíziós megmunkálási technikák és a 3D nyomtatási lehetőségek jól jönnek a komplikált alkatrészek előállításában... Ám sok múlik azon, hogy a lélegeztetőgép-gyártók mennyire lesznek nyitottak, és osztják meg a terveiket. Emellett az lehet még szűk keresztmetszet, hogy az orvosi műszergyártás higiéniai követelmények is meg kell feleni.” - mondta.

Az persze nem igazán kérdéses, hogy az ipar más területre szakosodott része képes-e lélegezetetőgépeket előállítani, hanem az, hogy mennyi idő lesz, mire ez az átállás lezajlik. Normál esetben az ilyesmi hónapokig, akár évekig is eltarthat, szükség viszont most azonnal lenne az új gépekre.