Megmutatták, mire épül a Grenadier terepjáró

2020.03.20. 06:06

A Land Rover Defender szellemi utódjának szánt Ineos Grenadier ha lassan is, de halad a megvalósulás felé. A három éve elindított fejlesztés első eredményét már megmutatták: ilyen lesz az alváz és a futómű.

grenadier frame

Azt már korábban elárulták, hogy a fejlesztés nagyrészt Németországban és Ausztriában zajlik: a terveket az MBTech nevű stuttgarti cég vállalta, amelyet korábban a Mercedesből szerveztek ki, a motor és a hajtás egy része a BMW-től érkezik, a gyártás előkészítését pedig a Magna-Steyr vállalta.

Most újabb részletekre derült fény, például hogy hagyományos létraalvázat és merev tengelyeket használnak az újdonság alapjául. „Ez az egyetlen módja, hogy tisztességes terepjárót építsünk. Nem használhattunk önhordó karosszériát, hiszen nem egy újabb SUV létrehozása a célunk.” - mondta a Grenadier projekt főmérnöke, Andreas Albrecht. Az is kiderült, hogy az alvázat 4 mm-es nagy szilárdságú acéllemezből gyártják. A merev tengelyeket készen vásárolják, a traktorgyártóként és bérgyártóként is ismert olasz Carraro Group lesz a beszállító.

Persze akad még számos ismeretlen részlet, de ha minden a korábban meghatározott menetrend szerint halad – amit egyébként a járványügyi intézkedések miatt simán felborulhat – akkor a kész terepjáró még az idén bemutatkozhat, 2021-ben pedig a gyártása is elkezdődhet, méghozzá várhatóan egy új gyárban, Wales-ben.