Modernizálná autói formáját a Morgan

2020.03.25. 15:31

Miután műszakilag már elkezdte teljesen megújítani a kínálatot az apró brit autógyártó, eldöntötték, hogy autóik formavilágával is így tesznek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mondjuk a mai Ferrarik és McLarenek stílusában kezdenének alkotni a közlejövőben: a végletes konzervativizmusból nem enged a cég.

Arra már korábban is történtek próbálkozások, hogy némi korszerűséget csempésszenek a Morgan formáiba – az Aero modelleket, vagy a gyártásba nem került EV3 villany-háromkerekű egyértelműen ilyen – de a kínálat gerincét adó modellek külsőre nem változtak semmit. A Plus Four és a Plus Six most is ugyanúgy néz ki, mint az 1955-ben bemutatott 4/4 Mk.II. Pedig az már a bemutatása pillanatában is régimódinak tűnt, különálló sárvédőivel és csőrszerű motorházával egy évtizeddel korábbi autókat idézett.

Az új formákon dolgozó csapat vezetője, Jonathan Wells azt mondja, most alapos formai megújulásra is készülnek, de nagyon nem szaladnának előre. Az 1960-as és 70-es évek stílusát célozták meg, és ezzel kapcsolatban egyfajta szerepjátékba is belementek. „Megpróbáljuk elképzelni, hogy mi inspirálhatta akkoriban a tervezőket. Akkoriban például még másként alkalmazták az aerodinamikát, mint manapság, és más gyártási módszereket alkalmaztak. Ezeket igyekszünk beépíteni a munkánkba, ami ettől lesz igazán izgalmas.” - magyarázta.

Ezek után érdekes lesz látni, hogy milyen lesz az új Morgan sportkocsi. A korszakválasztás mindenesetre nem rossz, hiszen akkortájt készültek olyan legendák, mint a Jaguar E-type, a Ferrari 250-es sorozata – olyan klasszikusok, amelyek máig meghatározzák a szép sportautó ideálképét.