Továbbra is rossz a VW villanyautók szoftvere?

2020.03.27. 11:19

Hivatalosan továbbra is nyáron kellene piacra kerülnie az ID.3-nak, és az ID.4 bemutatását is az idei évre ígérik. El is kezdték már az ID.3 gyártását Zwickauban, viszont úgy hallani, az autón futó szoftver még mindig hibásan működik, sőt, nem is nagyon látszik az alagút vége.

A problémát állítólag az jelenti, hogy a VW egyszerre túl nagyot próbált lépni: úgy döntöttek, az autó gyártásának egyszerűsítése érdekében mindent szoftveresen oldanak meg, amit lehet, és egy komplett új operációs rendszer kifejlesztésébe kezdtek. Ez viszont legalább egy nagyságrenddel komplikáltabb szoftver, mint amiket eddig használtak, és az újsághírek szerint egyszerűen nincs elegendő megfelelően képzett szakember a hibátlan működés eléréséhez a vállalt határidőig.

A hírek szerint lehetséges, hogy a korai ID.3-asokból hiányozni fog néhány, korábban beígért funkció is, mivel a VW programozói most már tényleg az alapvető működés biztosítására koncentrálnak.

Egyes források azt a tényt is összekötik az ID.3-as körüli problémákkal, hogy a VW informatikai vezetője, Martin Hofmann távozik a VW-től március végével. Más hírek szerint a VW már kívülről próbál segítséget szerezni: hallani arról, hogy már folynak tárgyalások a közös szoftverfejlesztésről a Daimler és a VW csoport között.

A Volkswagen egyébként nem titkoltan a Tesláéhoz hasonló, távolról frissíthető szoftvert tervez bevezetni minden autóján, nem csak az elektromos modelleken. Korábban már arról is szóltak hírek, hogy a Golf VIII premierje is csúszhat a szoftverhibák miatt, de ennek végül nem látszott nyoma.