Trump törvénnyel kötelezte a GM-et, hogy lélegeztetőgépeket gyártson

2020.03.28. 15:56

A nagy amerikai autógyártó vállalatcsoport alig egy hete jelezte, hogy társul a Venteckel azért, hogy segítsen a lélegeztetőgép-gyártásban, azonban Donald Trump Amerikai elnökkel komoly vitába keveredtek.

Trump hakell2
Fotó: Tracie Van Auken / MTI / EPA

Trump Twitterén élesen kritizálta a General Motors vezetőségét (külön kiemelve Mary Barrát, a cég első emberét). Az amerikai elnök szerint a GM nem elég gyors a kritikus helyzetben, ráadásul túl nagy pénzt kér a lélegeztetőgépek legyártásáért. A New York Times értesülései szerint a General Motors és a Ventec 1 millió dollárt kért 80 ezer lélegeztetőgép legyártására, amelyből becsléseik szerint 20 ezret "rövid időn belül" le tudnának gyártani. Később ezt már csak 6-7000-re taksálták, amire szintén csattanós Tweet érkezett az amerikai elnöktől.

A Ventec főstratégája közben azt nyilatkozta, hogy nyaktörő sebességgel dolgoznak azon, hogy a General Motorsszal előkészítsék a gyártást.  Trump közben megkérdőjelezte azt is, hogy New York államnak valóban szüksége van-e 30 ezer lélegeztetőgépre, ahogy azt a gyorsan eszkalálódó helyzetben jelezték. Trump a tőle megszokott módon 24 órával később már utasította a General Motorst, hogy nyisson meg kihasználatlan gyárakat lélegeztetőgépek gyártására és a Fordot is nagybetűkkel kérte a gyártás beindítására.

Az amerikai elnök biztosra ment, és a hadigazdálkodási törvény beiktatásával kötelezte a General Motorst a gyártás beindítására. A cég állítólag már a törvény kihirdetése előtt nekilátott a feladatnak, az azonban egyelőre nem tisztázott, hogy mindez milyen módon befolyásolja az üzlet részleteit. Ez most valószínűleg századlagos kérdés, ugyanis Amerikában 100 ezer fölé növekedett az új koronavírus okozta megbetegedések száma, ezzel az országok között az első helyre léptek.

Via: Carscoops