Nevetségesen olcsó a kőolaj, néhol még fizetnek is a vevőnek érte

2020.04.01. 11:39

Hetek óta padlón van a nyersolaj világpiaci ára, de a nemzetközi kereskedelemben irányadó Brent- és WTI-típusú olajok olcsósága mellett vannak extrém alacsony áron kínált olajtípusok is. Több helyen a kitermelők egy-két korsó sör áráért kénytelenek túladni egy hordó olajon, de a héten olyat is látott a piac, ahol negatívba fordult ár. 

nzrnz

Hogy mi van a januárban indult, az elmúlt hetekben nagy lendületet vett árzuhanás mögött a kőolaj piacán, arról itt írtunk hosszabban. A fő tényezők röviden: a világjárvány miatt napi több millió hordóval csökkent az emberiség kőolajigénye, de a nagy kitermelők erre fel nem álltak neki összehangoltan csökkenteni a termelésüket, hanem éppen most öntik rá korlátlan mennyiségben az olajukat a világpiacra. Ennek az eredménye, hogy a     WTI a decemberi 60 dolláros hordónkénti árról 20 dollárra esett, míg a Brent 65 dollárról 25-re.

A Portfolio.hu követte le az elmúlt napokban az olajpiac szélsőségeit. Ahogy írják, egyes kis, elszigetelt termelők felől jönnek a legextrémebb árak; van, ahol még fizetnek is azért, hogy átvegyék tőlük az olajat. A héten az amerikai Wyoming államban történt, hogy negatívba ment egy hordó (159 liter) olaj ára. A kimondottan rossz minőségű Wymoning Asphalt Sourról van szó, ami egy sűrű olajfajta, ezért leginkább csak bitumenkészítésre használják. Ennek az értékesítésével esett meg a napokban, hogy 19 dollárcentet fizettek a termelők a vevőnek érte. Ilyet 2016 óta nem látott a világ. 

nzrn

A wyomingi példa egyelőre egyedi jelenség, de sok más termelő közel van a nullás árhoz. Leginkább az elszigetelten (kikötőktől, fontos vezetékektől távol) termelő, rossz minőségű olajat felhozó kutakat érinti a helyzet. Tőlük jobb időkben még drága szállítási költségekkel együtt is vesznek relatív olcsó olajat messziről, de a mostani olajbőség és a jóféle olajak alacsony ára megfojtja őket. Ahogy megtelnek a hozzájuk közel eső tározók, úgy szorítja őket egyre inkább az alacsony kereslet és az általánosan alacsony ár. A sűrű Western Canada Select típusú olaj ára például 4,13 dollárnál járt a napokban, ami a kanadai árakat figyelembe véve azt jelenti, hogy most olcsóbban adnak arrafelé egy hordó kőolajat, mint amennyiért a helyi kocsmákban egy korsó jobb sört mérnek.

Az extrém olcsó példákon túl már most sok amerikai termelőnél látni tíz dollárnál alacsonyabb árat, és ha csak nem indul drasztikus árnövekedés a piacon és/vagy nem csökken erősen a kitermelés a bolygón, ezen termelők is kénytelen lesznek még lejjebb vinni az áraikat. Logikus lépés lenne a hátrányos helyzetű kutak ideiglenes bezárása, de szakértők szerint a termelés leállítása és újraindítása túl nagy költség, így sokaknak akár még a negatív áron értékesített olaj is kisebb veszteséget jelent, mint egy leállás. Márpedig ahogy egyre inkább fogynak a szabad tárolói kapacitások, úgy kerülnek majd egyre többen ilyen dilemmába.