Egyszerre kellene újraindítani az autógyárakat Európában

2020.04.07. 16:08

Több mint valószínű, hogy heteken belül megpróbálják újraindítani az európai autógyárak nagy részét. A kérdés az, hogy erre miként kerül majd sor – erről beszélt a cseh sajtónak Bernhard Maier, a Skoda vezetője.

skodafac

Az igazgató szerint az iparág újraindítását európai szinten kellene koordinálni. A beszállítói rendszeren keresztül ugyanis meglehetősen szorosan összekapcsolódnak az autógyártók, így az Maier szerint kifejezetten rossz megoldás volna, ha az egyes vállalatok egymástól függetlenül próbálnák újra elindítani a termelést.

Eddig nem igazán látszik az összehangoltság, bár a legtöbb cég az április 20-ai hetet jelölte meg, mint a legkorábbi lehetséges újraindulás idejét. Akadnak persze kivételek is: a Kia Zsolnán már a napokban beindította a gyártást – persze csak azokat az autókat készítik, amelyekhez minden alkatrész rendelkezésre áll – a Ford viszont május elejéig biztosan nem indít újra egyetlen üzemet sem.

Az autóeladások már márciusban nagyon nagyot estek Európa-szerte: Olaszországban 85, Franciaországban 72, Spanyolországban 69, Nagy-Britanniában 44, Németországban 38%-ot csökkent a kereslet, és nyilván ezzel arányban az autóipar bevételei is. Valószínű, hogy az április sem alakul majd sokkal jobban, még ha a termelést újraindítják is, viszont ha tovább állnak az üzemek, az már az autóipar egészét sodorja veszélybe.

Korábbi vélemények szerint elsősorban a kisebb beszállítók kerülhetnek kilátástalan anyagi helyzetbe, de néhány hónapnyi állás a nagyobb gyártók anyagi helyzetét is megingathatja.