Tovább javították a legdrágább Teslák gyorsulását

2020.04.09. 16:47

A Teslákon szinte bármi befolyásolható szoftveresen, az elérhető akku-kapacitástól a motorok teljesítményéig, és ezzel a lehetőséggel a gyártó időről időre él is. Most például tovább javították a Model S és Model X P100D gyorsulási képességeit, részben a motorok, részben a futómű beállításainak módosításával.

cheetahstance.png

Az új lehetőség a Cheetah Stance nevet kapta, és bár a gyár gyorsulási adatokat nem közölt még róla, független mérésekből kiderült, hogy néhány század másodper gyorsulás-javulást hoz. A lényeg, hogy egyrészt növelték a motorok össz-teljesítményét – 580 helyett 614 kW, azaz 834 lóerő érhető el Ludicrous+ módban – másrészt lejjebb engedik az adaptív első futóművet, ami a teljesítmény hatékonyabb átvitelét teszi lehetővé, és valamelyest csökkenti a légellenállást is.

A módosítások okozta változás eredménye a 0-ról 96 km/h-ra gyorsulás idejében a Drag Times mérése szerint hat századmásodperc javulás: 2,47 helyett 2,41 másodperc az új eredmény. Ugyanez negyed mérföldig gyorsítva valamivel látványosabb, két tizedmásodeperces időbeli javulást, és közel 5 km/h-val nagyobb, 206 km/h-s átlépési sebességet jelent.

Ez egy újabb nagyszerű bizonyítéka annak, hogy a Tesla mennyire más elvek mentén készült, mint bármelyik másik mai autó: az a tény, hogy szinte minden képessége módosítható szoftveresen, lehetővé teszi, hogy távolról változtassanak a képességein.