Majdnem 41%-ot esett vissza a kínai autópiac márciusban

2020.04.10. 14:39

Néhány hónappal korábban nem gondoltuk volna, hogy ez az érték bizakodásra adhat okot, de tekintve, hogy kínában februárban gyakorlatilag megszűnt az autóvásárlás, ez a mostani adat bizonyos szempontból felér egy megváltással.

04240052
Fotó: Papp Tibor / Totalcar

2020 márciusában 1,08 millió autót adtak el Kínában, ami 40,1%-os visszaesést jelent 2019 márciusához képest. A koronavírus-járvány gócpontjának számító országban februárban még drámaibb volt a helyzet, 79%-os zuhanást könyvelhetett el a piac, február első két hetében 92%-ot zuhant a vásárlási kedv.

A járványhullám lecsengésével szép lassan visszaáll a régi kerékvágás Kínában, a gyártók többsége már újra termel az országban. Azt azonban még nehéz meg mondani, hogy hosszú távon pontosan milyen hatással lesz a koronavírus a vásárlási szokásokra. Kínában például a nehéz időkben még drónokkal is adtak át autót, a Vauxhall pedig telefonos értékesítéssel próbálkozik. A brit autómárka elnöke szerint a különleges helyzetben alkalmazott megoldások közül sokat érdemes lesz majd átemelni a járvány utáni időkre is.