Nagy német szakszervezetek kérik Merkelt az autószalonok kinyitására

2020.04.11. 09:01

A Német Autóipari Szövetség (VDA) és az IG Metall (a legnagyobb német szakszervezet) szerint a talpon maradt gyártók és beszállítók lassan kezelhetetlen mennyiségű raktárkészletet halmoznak fel, ha nem lazítanak a koronavírus miatt hozott korlátozásokon.

genfI autoszalon

Németországban az új koronavírus terjedésének mérséklése érdekében az autószalonok is bezártak, és ugyan a gyártók nagy része leállással válaszolt a lépésre, a beszállítók nagy része továbbra sem állt le. A felvevőpiac hiánya miatt azonban óriási készleteket halmoztak fel, ezért nyílt levélben kérik Angela Merkel német kancellárt, hogy nyissa meg újra az autókereskedéseket.

A szervezetek azzal érvelnek, hogy ezeken a helyeken jóval egyszerűbben megvalósítható a fertőzés megakadályozásához szükséges távolságtartás, mint a jelenleg is nyitva tartó élelmiszerboltok esetében. Szerintük a kereskedésekben eleve kevesebb ember tartózkodik, ráadásul mindezt általában jóval nagyobb légtérben is teszik. A VDA és az IG Metall szerint, ha nem cselekszenek, a beszállítók hamar fizetésképtelenné válhatnak.

Nyugat-Európában márciusban a felére zuhant vissza az újautó-vásárlási kedv 2019 hasonló időszakához képest, Németországban 38%-os volt a csökkenés.