Ilyen lett a dorogi 3D-s zebra

2020.04.12. 10:18

A bolygón akad már jó néhány térhatású gyalogosátkelő, de Magyarországon még nagy szó, ha valahol felfestenek egy ilyet. A héten Dorognak lett 3D-s zebrája, egy iskola és egy óvoda mellett csavarja meg az arra járók agyát. 

A zebrák megreformálásának szándéka önmagában nem hülyeség. Tavaly 39 halálos baleset történt az országban gyalogosátkelőnél, azaz minden tíz napra jutott legalább egy halott, akit az elvileg védett területén gázoltak halálra. Plusz ott vannak nem kevesen, akik egy életre nyomorodtak meg, pedig csak átmentek volna az út egyik feléről a másikra az arra való átkelőn. Vannak, aki szerint egy térhatású felfestés ezen segíthet és a dorogi előtt például Budakeszin volt hasonló próbálkozás nemrég. Az a 3D-s zebra rövid életű volt, a politikai kampány szülte és nyírta ki pillanatok alatt.

Bár jópofák az efféle térhatású zebrák, balesetbiztonsági szempontból nem sok hasznuk lehet. A helyiek gyorsan megszokják, a nem helyiek pedig jó esetben a rácsodálkozás miatt lassítanak – ha a jó irányból jönnek egyáltalán. Nem mellékes részlet, hogy abban a hétköznapokon gyerekekkel teli dorogi utcában, ami most megkapta ezt a festést, korábban két fekvőrendőr fogta vissza hatékonyan a tempót. Azokat darabonként pofozta ki a forgalom a helyükről az évek alatt, és az illetékesek valamiért nem érezték fontosnak, hogy pótolják őket. Pedig a 30-as tábla és a trükkös zebra mellé nagyon kéne valamilyen fizikai akadály, ha tényleg szempont a hülyék lassítása.