A Mercedes és a Suzuki hazai gyárai is becélozták az újraindulást

2020.04.15. 11:06

A győri Audi már úgy-ahogy elindult, a szentgotthárdi Opel startra kész, és az esztergomi Suzukinál, valamint a kecskeméti Mercedesnél is arról beszélnek, hogy készek gyáraik újranyitására. A Suzuki április 27-én, a Mercedes 28-án kezd. 

Az esztergomi Suzuki-gyár és környéke
Az esztergomi Suzuki-gyár és környéke
Fotó: Winkler Róbert

Bár a járványon még messze nincs túl Európa, a kontinens autógyáraiba ezekben a napokban elkezdett visszatérni az élet. A Hyundai például már újraindította csehországi üzemeit, de jelen állás szerint a magyar gyárak is mind talpra állnak még áprilisban. A Suzuki közleménye szerint a vállalat 27-én kinyit, de hogy az újranyitás milyen ütemben megy majd, azt a piacok alakulásától és a hazai és külföldi kormányintézkedésektől teszik függővé. 

Egy korábbi fotó a kecskeméti Mercedes-gyárból
Egy korábbi fotó a kecskeméti Mercedes-gyárból

Az újranyitás után egyműszakos munkarendben kezdenek majd Esztergomban. Ahogy a többi más üzemben, itt is összetett egészségügyi biztonsági intézkedésekkel várják a visszatérő dolgozókat. Igyekeznek megteremteni a megfelelő távolságtartás lehetőségét, de szigorítanak a munkások munkába szállításának menetén és a beléptetési rendszeren. Ahol indokolt, gondoskodnak az egészségügyi védőfelszerelésekről és ahogy az elvárható, gyakoriak lesznek a fertőtlenítések az üzemekben.

A tervei szerint a Suzuki után egy nappal, 28-án újranyitó Mercedes is a többi gyárhoz hasonlóan szigorú egészségügyi intézkedéseket ígér, és akárcsak a Suzukinál, itt is egyműszakos munkarendben kezdik majd újra a bő egyhónapos leállás után.