Az autósport korábbi góréi már lefújnák az idei F1-szezont

2020.04.15. 06:54

Bár az emberiség számára most az utolsó kérdés, hogy mikor térhet vissza a vasárnapjainkba a Formula-1, a sorozat és az autósport korábbi két vezetője szerint eleve hülyeség erre várni, rég le kellett volna fújni a komplett idei szezont.

12
Fotó: Sági Elemér

Egyelőre senki sem tudja biztosan, mikor rendeződik az élet Európában, de a Formula-1 tulajdonosai/vezetői vannak annyira optimisták, hogy bíznak benne, nyáron már futamokat rendezhetnek itt. Vészmegoldásként még zártkapus, nézők nélküli futamok is szóba jöttek, de a rendezők, például a Magyar Nagydíj szervezői szerint ez óriási bukta volna. Márpedig amíg ekkora a bizonytalanság, jegyeket értékesíteni sem egyszerű, és arra sincs semmi garancia, hogyha nyárra valahogy eltűnne a járvány, az embereknek nagy kedve lenne zsúfolt sporteseményekre járni.

A Forma-1 korábbi jogtulajdonosa, Bernie Ecclestone már korábban megnyilvánult ezügyben. Látva azt a vergődést, amit a bizonytalanság szül az idei szezon körül, a 89 éves üzletember magát fényezve tisztázta, hogy szerinte a döntéshozók gyengesége miatt megy a mindenkinek szerencsétlen huzavona; ha még ő lenne a fejes, már rég lefújta volna az idei szezont. A Forma-1-ben sosem működött a demokrácia – mondta, utalva ezzel arra, hogy az nem megy, hogy mindenki a saját érdekeit nézi és emiatt nem tudnak megszületni mindenkit érintő döntések. Szerinte kell egy erős vezető, aki meghozza a nehéz döntéseket, és Ecclestone szavai alapján olyan most nincs a sorozatnál, ezért megy ez a vergődés az év végére tolt futamok körül. 

Balra Mosley, jobbra Ecclestone
Balra Mosley, jobbra Ecclestone

Hasonlóan gondolkodik a helyzetről a 80 éves Max Mosley, aki 1993 és 2009 között irányította a Nemzetközi Autósport Szövetsgéget, az FIA-t. Szerinte is a 2020-as szezon lefújása lenne a logikus döntés, ő ezt első sorban pénzügyi okokkal igazolta. "Ez véget vetne a bizonytalanságnak, a csapatok és a versenyszervezők tudnának tervezni és felkészülni a jövőre. Jelenleg nem tudnak cselekedni és rengeteg pénzt veszítenek... A csapatok sokat kockáztatnak a várakozással, anélkül hogy tudnák, biztosan kapnak valamit cserébe– mondta és hozzátette: nincs garancia arra, hogy a versenyek júliusban újraindulnak, ez egyre kevésbé tűnik valószínűnek. Ezért jobb cselekedni és megragadni a lehetőséget a Forma-1 átszervezéséhez és sokkal szilárdabb pénzügyi alapokat létrehozni.