Így néz ki egy Chevrolet Silverado, ami 22 hónapot ázott konténerbe zárva az óceán fenekén

2020.04.18. 14:23

Közel két évvel azután, hogy a YM Efficieny óceánjáróról 81 konténer zuhant az óceánba, a napokban egy keresőcsapat felhozott néhányat a fenékről. A parton aztán kinyitották őket. Ez itt egy Chevrolet Silverado, miután 22 hónapot ázott az óceánban 25 kilométerre Ausztrália partjaitól.

Még 2018 júniusában történt, hogy a YM Efficieny óceánjáró viharba került, mire a rajta szállított konténerek közül több rögzítése megadta magát. Nyolcvanegy konténer zuhant az óceánba így. Az Ausztrál Tengerészeti Biztonsági Ügynökségtől (AMSA) jött a hír, hogy a napokban tízet sikerült felhozni ezek közül, többek közt azt, amiben két Chevrolet Silverado utazott az USA-ból. Az ausztrál piac számára jobbkormányossá alakított pickupokról van szó, ezek is ott áztak az Új-Dél-walesi Newcastle partjaitól nem messze az óceán fenekén a sérült konténerbe zárva. 

A többi felhozott konténer tartalma nem volt ennyire izgalmas, gumiabroncsokkal, acéllal, rézzel és hasonlókkal voltak tele. Ezeket alapanyagként könnyen tudják hasznosítani, a szétázott és állítólag nagyon büdös Chevrolet-kre valószínű a zúzda vár. A konténereket 100-150 méter mélyről hozták/hozzák fel, a teljes mentőakció költsége 15 millió ausztrál dollár (3 milliárd forint). A következő hetekben még legalább hatvan konténert emelnek ki.

Ezekkel az óceánba zuhant konténerekkel egyrészt az a probléma, hogy tartalmuktól függően szennyezőek lehetnek, de a nagyobb baj velük, hogy kiszámíthatatlanok, idővel elszabadulhatnak. Az óceánok felszínén lebeg nem kevés ilyen. Volt egy sztori pár éve egy Harley-Davidsonról, ami a tóhokui földrengést követő szökőárral került az óceánba egy konténerben, majd az áramlatok Japántól egészen Kanadáig vitték. Ez azóta már a Harley milwaukee-i múzeumában áll mint kiállítási tárgy.