A Volkswagennél már van elég terepjáró

2020.04.21. 17:17

Az elmúlt néhány év a SUV-szaporításról szólt a Volkswagen csoportnál: korábban két ilyen típusuk volt, mostanra – a bemutatás előtt álló ID.4 és Nivus típusokkal együtt – 14-re nőtt a számuk. Frank Welsch fejlesztési igazgató szerint nem is lesz már több.

Ez persze így is rengeteg, hiszen a VW teljes globális kínálatának közel a felét teszik már ki az ilyen modellek. Természetesen nem árulnak mindent az összes piacon – az Atlas/Teramont és kupé változata például nem jön Európába – de Welsch szerint így is minden olyan méretben és fazonban készül már VW SUV, amit el lehet adni nagyobb tételben. „Nincs szükség még tízféle ilyen autóra. Akkor egy típusból csak 30-40 ezret lehetne eladni évente, és egyik sem hozna hasznot.”

A kutatás-fejlesztési vezető azt is elmondta, hogy szép lassan kivezetnek több, jelenleg gyártott modellt, így a típusok száma sem nő érdemben. Azt egyelőre nem részletezte, hogy mely modellektől szabadulna a VW, de az azért sejthető, hogy az egyterűek, és a nagyobb személyautók iránti kereslet csökkenhetett akkorát az elmúlt néhány év során, ami a gyártás leállítását indokolhatja. Így az Arteon, a Touran, vagy az amerikai Passat utódlása válhat kétségessé.