Nekiállnak újragyártani a Bentley Blowert, nem mindenki boldog a hírtől

2020.04.26. 10:08

Már minden adott hozzá, hogy a Bentley nekilásson a tavaly bejelentett munkának, és egy tizenkét darabos szériát újragyártson a húszas évekből származó versenyautójából, a Blowerből. Még ha ennek a kilencven éves igazi Blowereket tulajdonló gyűjtők  kimondottan nem örülnek. 

Még tavaly jött a hír a Bentley-től, hogy a mai gyártástechnológiával, de amennyire csak lehet, az utolsó alkatrészig megegyezően legyárt tizenkét Blowert. A húszas évek végének Bentltey-jét, a 4½ Litre versenyváltozatát. Korának leggyorsabbját, amiből mindössze 55 darab készült, és ami nagy versenyt ugyan nem nyert soha, de a sebességi rekordok műfajában ott hagyta a nevét. Az a kevés megmaradt példány szép áron ugrál a gyűjtők között, ötmillió fontos árról is lehetett hallani és senki se tudja, hol járnak a nem publikus gazdacserék. Így annyira nem is meglepő, hogy ezek közül a gyűjtők közül többen panaszkodnak most, hogy az új példányokkal hígul majd a blowerség. 

A Bentley-nél mostanság jelentették be, hogy végeztek a 3D-s felméréssel. Immár minden alkatrész paramétere megvan a gyárnak, így jöhet a következő fázis, készülhetnek az öntőformák, sablonok, beindulhat a manufakturális munka, aminek a végeredménye 12 új Blower lesz, közel száz évvel az eredeti példányok legyártása után. Az autókra már rég megvannak a vevők, de ha az őseredeti példányok tulajdonosain múlna, aligha kapnák meg a Blowerüket. Az eredeti darabokat birtokló gyűjtők közül ugyanis egy csoport (köztük Ralph Lauren, Lord Bamford, Evert Louwman és William Connor) elkezdett panaszkodni a Bentley-nél az ügyben. Levelükben arról írnak, hogy ezzel a feltámasztással csak elhomályosítják azt csodálatot, amit most az eredeti és pótolhatatlan Blowerek éreztetnek.

Érthető az aggodalom, mert azon túl, hogy a pótolhatatlanság érzése tényleg csorbul a típusnál, könnyen lehet, hogy a pénzben kifejezhető értékéből is veszít ezzel együtt. És az sem alaptalan félelem, amiről több klasszikus autókban jártas szakember beszél, mégpedig hogy az ilyen gyártók által újragyártott ritkaságok egyrészt felhígítják a típus mítoszát, másrészt elmossák a vonalat a kemény munkával megőrzött eredeti példányok és a hamisítások között, ami megint csak az értékük csökkenését hozhatja. 

A Bentley jobb híján azt mondja a panaszkodóknak, hogy szerintük éppen hogy jó hatással lesz majd a Blowerek hírnevére az új széria, de azért megnyugtatják a gyűjtőket, hogy az új Blowerek színkombinációja eltér majd az eredetiektől, így még egy laikusnak is egyértelmű lesz, hogy nem a ritka eredetit látja benne.