Elhunyt a Mustang-forma megrajzolója, Gale Halderman

2020.05.03. 13:00

Az ő rajzai alapján készült az első Mustang, de sok más - Amerikában jelentős - autó formatervére volt hatással negyvenéves fordos karrierje alatt. 87 éves korában elhunyt Gale Halderman.

brt.png

Bár Európában nem sokat mond a neve, az amerikai izomautós műfaj egyik legjelentősebb formatervezője volt Gale Halderman. 1954-ben kezdett a Fordnál dolgozni és az amerikai autóipar legtermékenyebb időszakában volt aktív szereplője a szakmájának, mielőtt negyvenpár éves karrier végén a Fordtól nyugdíjba ment volna. Pályafutása csúcsa egyértelműen a Mustang megszületése volt. 1962-ben történt, hogy a Ford és a Mercury tervezői között meghirdettek egy pályázatot a T-5 kódnéven futó új sportautó tervezésére, amin aztán Halderman rajza lett a befutó. Itt született meg lényegében a Mustang karaktere. 

jtzjt

Halderman és csapata előbb a prototípust készítette el az első vázlatok alapján, majd kisebb módosításokkal a széria Mustangot. A napokban elhunyt Halderman 1973-ig vezette a Mustang formatervező részlegét, végigkísérte az első generációt az utolsó évéig. Az ekkor kialakított karaktere a mai napig megmaradt, és konkrétan olyan megtartott stílusjegyek erednek innen, mint például az álló tripla hátsólámpa, de még a Mustang saját logója is Haldermanhoz köthető. Később több Ford és Lincoln formatervéért felelt, de a Mustangnál nagyobb dobása már nem volt nyugdíjazásáig.