Napokig várakozott Los Angelesben egy teherhajó, hogy lepakolhassa újautó-szállítmányát

2020.05.05. 11:56

A koronavírus-járvány az autópiacot könyörtelenül érinti, Amerikában is egészen új szintre süllyedt az autók iránti kereslet. A The Drive című magazin arról számolt be a napokban, hogy egy teherszállító hajónak napokig kellett várakoznia Los Angeles partjainál, mert nem tudta lepakolni autószállítmányát a kikötőbe. Ez azért volt, mert a korábbi szállítmányok még mindig ott álltak, hiszen annyira nem vesz senki új autót, hogy még az előző adagot sem tudták elvinni a kereskedésekbe.

A két futballpálya hosszúságú, Jupiter Spirit névre hallgató teherhajó április 24-én érkezett meg a Los Angeles-i kikötőbe 2000 autóval, főleg Nissanokkal és Infinitikkel. Normális esetben nagyjából fél napot vesz igénybe a Nissan leányvállalatához tartozó hajó kirakodása, de most nem volt normális eset. A kikötő már így is dugig volt autóval, így a hajónak közel egy héten keresztül kellett a part közelében várakoznia. Egészen április 29-éig, ugyanis ekkor szabadult fel annyi hely kikötőben, hogy le lehessen pakolni az új szállítmányt.

few-container-ships-are-docked-in-what-is-usually-a-very-news-ph

Ez a járványhelyzet miatt eddig főként olajszállító tartályhajókkal fordult elő, de úgy tűnik, most a teherszállítókra is ez vár. A Bloomberg cikke azt is említi, hogy egy másik, Kawasakikat szállító teherhajó is hasonló módon járt, annyi különbséggel, hogy ott a kirakodás után kellett egy hetet várakoznia a kikötőben a hajónak.

Általában ilyen csak nagyon ritkán szokott történni, de a jelenlegi helyzetben elég valószínű, hogy elő fog még fordulni. A kereskedések szigorúan ütemezett szállítmányokon keresztül kapják meg az autóikat, és várhatóan lesz még olyan az elkövetkezendő időszakban, hogy nem fogják tudni hová tenni az autókat, hiszen annyira nincsen irántuk kereslet.