Sivatagi ralira vitték a Rolls Royce Cullinant

2020.05.05. 06:17

Egészen őrült ötlettől vezérelve a legutóbbi Rebelle Rally-n , Emme Hall (újságíró) egy 400 ezer dolláros, azaz közel 130 millió forintos Rolls Royce Cullinannel indult el. Azt aláírom, hogy ez az autó egy hobbiterepjáró, tehát emelt, szélesített ráadásul mind a négy kereke kapar, így még akár alkalmas is lehetne. Sőt, a légrugós futómű, a 653 lóerő és 900 Nm nyomaték is az ő oldalukon áll, viszont a puha sivatagi homok csúnyán meg tudja szívatni a 2,7 tonnás dömpert.

Ennek ellenére végigcsinálták, sőt crossover kategóriában elsőként futottak be. Tavaly ugyanezt a 2000 mérföldes (3200 km) távot egy Jeep Wrangler Rubiconnal tették meg, de utólag kiderült, hogy a Cullinan jobb döntés volt. Kényelem szempontjából biztosan, de a tapadással sem volt probléma, annak ellenére, hogy terepgumik helyett egyszerű téli gumit tettek fel alacsonyabb nyomással.

A hatalmas súly mellett az volt az ima, hogy a kétturbós, 6,75 literes, V12-es motor majd mindenhonnan kirántja őket, és végül így is lett. Az egész verseny alatt csupán két tényleges hibaüzenetet kaptak: az egyik az alacsony guminyomás volt - ami így nem is hiba volt, mivel szándékos. A másik hibaüzenetet valószínűleg a mérhetetlen porttól eltömődő szenzor miatt kapták, elvileg nagymosás után megszűnt. Tehát az is kiderült végre, hogy a bő százmilliós luxus-SUV alkalmas ralira.

Rebelle Rally egyébként Amerika első, csak női résztvevőknek megrendezett tereprali verseny. 3200 kilométert kell megtenni a nevadai és californiai sivatagon keresztül, hol aszfalton, hol murvás utakon, hol pedig igazi sivatagi körülmények között. A versenyen egyáltalán nem lehet használni GPS-t, ezért a résztvevőknek iránytűvel és térképekkel kell megoldaniuk a navigálást, de közben ellenörzőpontokat is keresgélniük kell.