Iránban tényleg elhozta az autósmozik feltámadását a járvány

2020.05.06. 08:39

A koronavírus-járvány miatt ismét engedélyezték az autósmozik működését Iránban, ahol az 1979-es iszlám forradalom óta be voltak tiltva az ilyen vetítések.

oj

Bő egy hónapja, a közösségi érintkezések szigorításának kezdetén jöttek a hírek az amerikai autósmoziktól, hogy a bezáró vetítőtermek miatt az emberek újra megtalálták maguknak az autósmozizást, mint járványkompatibilis közösségi programot. A vírushelyzet aztán odáig romlott, hogy végül az autósmozik is kénytelenek voltak bezárni, a feltámadás rövid életű volt. Iránból viszont most jönnek hasonló hírek, de itt a feltámadás mint jelző még inkább igaz, tekintve, hogy bő negyven év szünet után nyitnak ki az autómozik az országban. 

A Khomeini ajatollah vezette forradalmárok annak idején azért záratták be az autósmozikat, mert ott szerintük a fiatal párok túl közel kerülhettek egymáshoz, holott még nem voltak házasok. A most újranyitott autósmozik egyike a teheráni Milad-torony szomszédságában, egy parkolóban működik. Az esti vetítésekre érkező autókat fertőtlenítővel fújják le. A nézők online vehetik meg jegyeiket, a filmek hangját az autórádión keresztül élvezhetik.

Egy mozinéző, a 36 éves Behruz Purnezam elmondta, hogy feleségével járt az autósmoziban, és valójában nem is a film vonzotta őket, amelyet vetítettek, hanem az, hogy az ő korosztályuk először vehet részt ilyen szórakozásban. Tekintve, hogy a forradalomnak már 41 éve, ez a nézők többségére igaz lehet. És hogy amúgy milyen is volt a '79 előtti Irán, arról itt egy érdekes sokképes poszt.