Közel fele annyi japán autót vesznek a koreaiak mint korábban

2020.05.11. 06:04

Dél-Korea autóexportból származó bevétele jelentősen visszaesett a idei első negyedévben, részben a koronavírus miatt megcsappant kereslet hatására. A második negyedév még gyengébb lehet majd. 

nj

A dél-koreai vámhatóság által közölt adatok szerint az év első három hónapjában 8,37 milliárd dollár értékben exportált az ország autókat, ami 10,1 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. Ebben még benne van a viszonylag erős január, és a februárra sem nyomta rá annyira a hatását a vírus, mint márciusra. Ez a visszaesés önmagában nem nagy szó, az exportbevétel kétszámjegyű csökkenését jegyezték fel Németország, Nagy-Britannia és Oroszország esetében is.

Az idei első negyedévben Dél-Korea autóimportja is csökkent, 1,3 százalékkal, 2,36 milliárd dollárra zsugorodott. Ami már érdekesebb, hogy messze a legnagyobb mértékben, 44,2 százalékkal a Japánból származó autóimport értéke zuhant, ami mögött részben a japán termékekkel szembeni, már hosszabb ideje tartó dél-koreai bojkott áll. Bő egy éve már, hogy mélyen elmérgesedett viszony a két ország között.

Japán és Dél-Korea viszonya a háborús kényszermunka kompenzációját övező nézeteltérések miatt romlott meg. A vita a kereskedelmet olyan szempontból érinti negatívan, hogy a két ország kölcsönösen megszigorította az egymás felé irányuló export szabályozását, amit mind a két ország - amúgy kimagaslóan erős - autóipara is megérez, és erre jött még a járvány. Bár ez a tíz százalékos zuhanás az első negyedévben egy normális időszakban óriásinak érződne, a járvány ellenére viszont nem tűnik drámainak. A második negyedéves adatok lesznek majd az érdekesek, mert csak márciusban kezdtek leállni a dél-koreai autópiac számára olyan fontos piacok, mint az európai vagy az amerikai.