Elon Musk szembeszállt a hatósággal, elindította a Tesla gyárat

2020.05.12. 09:55

Az üggyel kapcsolatban Elon Musk annyit közölt egy rövid üzenetben a Twitteren, helyi idő szerint hétfő délután, hogy a Tesla újraindítja a gyártást Alameda Megye rendelkezései ellenére, és ha valakit le kell tartóztatni, azt kéri, ő legyen az.

oh

A fremonti Tesla gyárban március 23-án állt le a termelés, bár ezzel kapcsolatban már akkor is érezhető volt a nézetkülönbség Musk és a hatóságok között. A Tesla alapítója úgy érezte, a kijárási tilalom ellenére folytatná a termelést. Ám igazán hangosan április 29-e óta kritizálta a hatóságokat, amióta a Tesla első negyedéves jelentése napvilágot látott.

A cég még némi nyereséggel működött az év első három hónapjában, de álló gyártósorok mellett ez valószínűleg nem marad így a második negyedévben. Bár Kalifornia állam már enyhített a kijárási tilalmon, Alameda megye egészségügyi hatósága fenntartja az eddigi kijárási tilalmat, talán a hónap végéig is.

A hét végén Musk már azzal fenyegetőzött, hogy elköltözteti a gyárát Texasba vagy Nevadába, és azt is bejelentette, hogy beperlik az egészségügyi hatóságot.

Azzal kapcsolatban, hogy kiadnak-e bármiféle letartóztatási parancsot, egyelőre elég tanácstalannak tűnnek a helyi hatósági szervek. A sherrif hivatala szerint a rendőrség, a rendőrség szerint az egészségügyi hatóság kezdeményezheti az eljárást, azt azonban nem tudjuk, hogy ez utóbbi hajlandó-e tovább élezni az amúgy is feszült helyzetet.

Kalifornia állam törvényei szerint napi 1000 dollár büntetés, vagy 90 nap elzárás szabható ki az egészségügyi rendelkezések megszegése miatt. A bírság valószínűleg nem lenne gond, Musk ennél valószínűleg percenként egy nagyságrenddel többet veszít a gyára zárva tartásával, és a nyilatkozat alapján a börtöntől sem tart igazán.