Karácsony: a koronavírus előttinél nagyobb autóhasználat Budapest számára járhatatlan út

2020.05.13. 09:41

7+1 pontból álló javaslatcsomaggal állt elő Karácsony Gergely főpolgármester a  járványügyi korlátozások után hamarosan újrainduló Budapest számára. Ebből kettő kiemelten foglalkozik a fővárosi közlekedés új forgatókönyvével, de továbbra is inkább a nép óvatos puhítása zajlik, mintsem konkrét intézkedések bejelentése.

DBZOL20190409006
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A javaslatcsomag negyedik pontja a "Hogyan tartsunk távolságot az újraéledő városban?" címet viseli, amelyben önkritikusan úgy fogalmaz a főpolgármester, hogy a tömegközlekedési járműveken tapasztalt zsúfoltságot csúcsidőben a teljes eszközpark bevetésével sem tudják csökkenteni. A tömegközlekedés járvány miatti alacsony kihasználtságával kapcsolatban ugyanakkor később megjegyzi, hogy jelenleg mintegy heti egymilliárd forint veszteséget termel a budapesti közösségi közlekedés, ezért azonnali segítséget vár a kormánytól autóbusz-beszerzésre. 

Karácsony Gergely szerint a Kormánynak meg kell vizsgálnia a rugalmas munkaidő bevezetésének lehetőségét, hogy a munkavállalók ne egyszerre induljanak útnak. Német példára hivatkozva javasolja, hogy a dolgozóknak legyen alapvető joguk home office-t kérni a munkáltatóktól.  Karácsony a szükséges távolságtartás érdekében újabb közterületeket ígér a gyalogosoknak és kerékpároosknak, így ismét belengette a rakpartok hétvégi autómentesítését és a VI. és VII. kerületben kipróbált forgalomcsökkentett zónák további kialakítását javasolja.

Az újraindítási programtervezet a hetes pontban tér rá részleteiben is a közlekedésre. Karácsony szerint a Kínában tapasztalt, járvány előttinél is nagyobb autóhasználati kedv Budapest számára "járhatatlan út", hiszen már a koronavírus előtt is több autó volt a Belvárosban, mint ahány parkolóhely. "A jelenleginél érdemben nagyobb autóhasználat szinte kezelhetetlen környezeti terheléssel járna, a légszennyezettség számos ismert hátrányos következménye mellett – tudományos kutatások megállapításai szerint – még a koronavírus-fertőzés lefolyását is súlyosbítja." - fogalmaz a főpolgármester.

A rakpartok lehetséges átmeneti megnyitásával szerzett tapasztalatok nyomán további közterületeket szeretne átadni a városlakóknak a főpolgármester. Karácsony szerint a járvány előtt előkészített forgalomcsillapítási terveivel összhangban növelni kell a biciklis és gyalogos közlekedés lehetőségeit a városban.