Fél méterre a lakások teraszaitól épül egy autópálya Kairóban

2020.05.15. 15:58 Módosítva: 2020.05.15. 19:04

De van, ahol még ekkora távolság sincs a tizenemeletes lakóházak és az épülő felüljáró között. A helyszín Egyiptom fővárosa, ahonnan ilyen furcsa fotók jönnek egy lakóövezetbe ékelődő, széles útszakasz építéséről. 

hrtr

A Szárnyas fejvadász világa épül (mínusz a kiberpunkos techforradalom) Kairóban, ahol a Teraet Al-Zomor nevű felüljáró építése gyakorlatilag a környezetében lakók ablaka alá, illetve feje fölé hozza el az autópályát. A magasan az utcaszint fölé épülő széles útszakaszban önmagában nem lenne semmi különös, egy tízmilliós nagyvárosban elfér néhány ilyen (még ha amúgy a nagyon gazdag nagyvárosok ma már az ilyenek építése helyett inkább alagutakba viszik az autóforgalmat - igaz, Kairó nem gazdag). Amiért olyan szemvakartatóak ezek a képek az az, ahogyan ezt beszorították több száz méter hosszan a lakóház-sor közé. 

kairó.png

A beruházásnak nagy híre ment, a közel-keleti és arab sajtó felkapta, pedig Észak-Afrikában és az Arab-félszigeten azért látni sok érdekeset építkezéseken. Természetesen mindenki az ott lakók miatt aggódik, az építtetők viszont arról beszélnek, hogy az út mellett álló házak közül négy eleve engedély nélkül épült, de minden közeli lakótornyot lebontanak majd. Azaz mire autók mennek a felüljárón, nem lehet majd a teraszokról taxit fogni.

bxb

A lakóházak kisajátítása és lebontása elvileg egy rutinfeladat ilyenkor, a kormány el is különített rá 250 millió egyiptomi fontot (5,2 milliárd forint), a gond csak az, nem egyértelmű, hogy kinek jár majd kárpótlás és kinek nem. Az illegálisan épített lakóházakban élőknek elvileg nem járna a keretből, de nem egyértelmű a helyet. A helyi kaotikus bürokrácia miatt például lehet, hogy igaza van az egyik illegálisnak mondott épület tulajdonosának, aki állítása szerint 2008-ban a megfelelő engedélyek birtokában építkezett, most, a bontás előtt viszont úgy néz ki, ezt nem tudja bizonyítani.