Véget érhet a Renault Espace pályafutása

2020.05.15. 11:14

Az Autonews híre szerint gyakorlatilag tényként kezelhető, hogy a viszonylag kis példányszámban eladott egyterűektől és szedánoktól rövidesen megszabadul a Renault.

Az információ a lap szerint egy belső forrástól származik, aki azt mondta, hogy bár formális döntés még nem született, már mindenki kész tényként kezeli, hogy az Espace, a Scenic és a Talisman modellek gyártása hamarosan megszűnik.

A Renault állítólag a kínálat egyszerűsítésével szeretné csökkentei a költségeit. A cégnek jelenleg is több mint negyven típusa készül, a Renault mellett a Dacia, Samsung, Lada és Alpine márkanevek alatt. A gyengén teljesítő típusok gyártásának leállításával jelentősen javíthatná a cég a pénzügyi mérlegét, anélkül, hogy az eladások drámai csökkenésére kellene számítania.

Az Espace eladásai tavaly 20%-os csökkentek, alig több mint 9500 példány kelt el a típusból, a Talisman iránti kereslet szintén 20%-kal 16 ezer példány alá csökkent, a Scenicből pedig 77 ezer fogyott, 16%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A középkategóriás szedánok és az egyterűek piaca egyébként is gyors zsugorodásban van, az elmúlt években számos gyártó le is mondott az ilyen jellegű típusairól, így a Renault részéről sem lenne meglepetés, ha így tenne.

Elemzők szerint a hivatalos költségcsökkentési tervek várhatóan már a hónap végén napvilágot látnak, mivel a Renault-n nagy a nyomás, hogy valamiképp igazolja, képes lesz hosszabb távon nyereséggel működni. Erre elsősorban a 4-5 milliárd eurós állami segélycsomag megszerzéséhez volna szükség, amelyről a cégvezetés jelenleg is tárgyal a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos veszteségek ellensúlyozása érdekében.