Szoftverhiba miatt áll a Golf és az Octavia szállítása

2020.05.18. 15:13

Ma a Volkswagen hivatalosan is megerősítette azt a hét végén felröppent hírt, amely szerint egy szoftverhiba miatt leállították a VW Golf és a Škoda Octavia szállításokat.

USO 834214-09-19

A hiba a gyári közlés szerint ugyan csak egyes autóknál áll fenn, de ezeknél az európai személyautókban ma már kötelező Ecall segélyhívó működése nem biztosított. Ezért is rendelték el a szállítások leállítását, az ilyen autók ugyanis nem felelnének meg a forgalomba helyezés követelményeinek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy hány autót érinthet a hiba, és ezek közül mennyi került már forgalomba, de mindkét típus viszonylag friss: a Golf és az Octavia piaci bevezetését is az idén kezdték meg Európában. A hiba javítását június harmadik hetére ígérik a gyáriak, de valamiféle biztonsági frissítés állítólag napokon belül napvilágot láthat.

1

A Golf VIII-as kapcsán korábban is lehetett szoftveres problémákról hallani, ami nem is csoda: ez a típus elektronikai szempontból sokkal komplikáltabb az elődeinél. A Volkswagen itt alkalmaz először távolról frissíthető rendszerprogramokat, és mivel ez a megoldás megsokszorozta az alkalmazott szoftverek méretét és összetettségét, már a típus fejlesztésénél az a hír járta, hogy ez okozza a piaci bevezetés csúszásait. A Škoda Octavia szoftvere pedig a jelek szerint bitre azonos azzal, amit a Golfban alkalmaznak.