Ekkorát rég nem zuhantak az autóregisztrációk Európában

2020.05.19. 13:47

Bár egyes országokban már február végétől korlátozták a lakosság mozgását, az ilyen típusú intézkedések áprilisra váltak általánossá a kontinensen, és ez látszik is az eredményeken.

acea20apr

Az Európai Autógyártók Szövetsége az ACEA adatai szerint az április hónap 76,3%-kal hozott kevesebb autóregisztrációt, mint tavaly: 292 ezer autót helyeztek forgalomba a hónap folyamán. A számok országonként, a kijárási korlátozások szigorúságától függően elég nagy szórást mutattak: Olaszországban 97,6, Spanyolországban pedig 96,5% volt az eladáscsökkenés – ezekben az országokban szinte teljes kijárási tilalmat vezettek be – míg a kicsivel lazább Franciaországban 88,8, a sokkal kevésbé bezárkózó Németországban 61,1%-kal estek az eladások. Magyarországon 50,3%-kal csökkentek a regisztrációk, de itt az autókereskedések bezárására nem került sor. A visszaesés Dániában, Svédországban és Finnországban volt a legalacsonyabb, 37, 37,5 illetve 38,6%.

Az idei év kilátásaira nézve valamivel többet mond, hogy az év első négy hónapjában a forgalomba helyezett új autók száma 4,48 millióról 2,75 millióra esett vissza, ami bő 1,7 milliós kiesést jelent az iparág számára. Ez éves szinten is 10% feletti értéket jelent, így valószínű, hogy az idén Európában nem sok autógyártó maradhat nyereséges.

Az autógyártók eladáscsökkenésében is mutatkoztak különbségek, szintén az alapján, hogy az adott cég Európa mely részein erősebb. A járvány nagy vesztese a nagyobb vállalatok közül a Fiat Chrysler volt, amely egyébként is Dél-Európában rendelkezik erősebb piaci pozíciókkal: 87,7%-kal csökkentek a cég regisztrációi áprilisban. A másik végletet a Volvo képviselte, 62,9%-os csökkenéssel.

Egyelőre nem látszik, hogy a piac mikorra találhat magára, de május hónap Európa nagy részén a korlátozások enyhítését vagy feloldását hozta el. Így várhatóan az újautó-regisztrációk növekedése is megindul majd. A kérdés sokkal inkább az, hogy ez milyen ütemben zajlik majd, és később milyen szinten állandósul.