Szépen fejlődik a magyar autóipari tesztpálya

2020.05.22. 17:07

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter az idén is sajtótájékoztatót tartott a Zalazone tesztpályán, a tavalyi átadás után egy évvel, ahol ezúttal elsősorban a tesztpálya jelenlegi készültségi fokáról, és az utóbbi egy év fejlesztéseiről esett szó.

A 45 milliárd forintból épülő létesítmény a beszámoló szerint sokat fejlődött az elmúlt egy év során: elkészült a fékteszt-pálya nyolcféle, különböző felületű sávval, a másfél kilométeres, autópályát imitáló útszakasz, és a Smartcity nevű, várost imitáló terület úthálózata is – itt már csak a házhomlokzatok elkészítése van hátra.

Az is kiderült, hogy a pálya kereskedelmi értékesítését az autóipari konzultációs cégként világhírű osztrák AVL List-tel létrehozott vegyesvállalatra bízták, de ugyanakkor megindultak az egyetemi kutatások is.

A tervekben 2021 szerepel, mint a létesítmény teljes elkészülésének dátuma, és úgy tűnik, a fejlesztés jó ütemben halad afelé, hogy jövőre ugyanilyenkor már a végleges Zalazone-t mutathassák meg a nagyközönségnek.