Visszahozzák a halálból a világ leghosszabb autóját

2020.05.24. 20:24

12 tengelye, 24 kereke és mostoha múltja van annak a világ leghosszabb autójaként ismert Cadillac Eldoradónak, ami már egy floridai műhelyben várja, hogy újra egy világrekordhoz méltó külsőt kapjon.

Három éve annak, hogy utoljára hírt adtunk az Amerikai álom becenéven futó limuzinról. Már akkor olyan infók keringtek a 30,5 méter (kereken száz láb) hosszú Cadillac-ről, hogy közel a felújítása. Sőt, az építője, Jay Ohrberg még egy újabb és hosszabb limó építésének tervével is ijesztegetett, de végül abból nem lett semmi. Ahogy ezidáig a régóta ígért felújítás is elmaradt, az autót közel húsz évig birtokló New York állambeli múzeumnak nem telt rá, inkább átpasszolták az autót és vele együtt a nagy munkát egy floridai múzeumnak, ott álltak neki nemrég a felújításnak.

Sok fontos részlet nem ismert az autó körül. Azt például tudni, hogy a kilencvenes években készült és már 1999-ben megkapta a Guinnes-től a címet, de azt nem, hogyan és miért hanyagolták el annyira, hogy a képeken látható szintre romoljon az állapota. A délre szállítása önmagában nem volt kis feladat, két darabban kellett levinni Floridába, ahol a munka javát állítólag már el is végezték rajta. Gyakorlatilag az összes külső elemet újra kellett gyártani hozzá, de az orrához és a farához is szükség volt egy 1976-os Cadillac Eldorado donorra.

A rekordra hajtó építő a limuzinos műfaj minden kretén nagyravágyását igyekezett beletömni az Amerikai álomba. Ha nem lenne elég, hogy medencézni lehetett a végében (állítólag ugródeszkával), az eredeti tervekben még golfpálya is szerepelt, és valami megmagyarázhatatlan okból korai képein még helikopterparkolóként is demózták a far képességeit. Használni valószínű a felújítása után sem fogják, vagy legfeljebb állóhelyzetben; nem mintha eddig annyira fullos bulihelyszín lett volna. A törzs nagy részén kidolgozatlan a belseje, de voltak olyan szakaszok is benne amik nemhogy kényelmi funkcióval nem bírtak, csak a merevítőszerkezet volt bennük. Olyasmi hangulata van az egésznek, mint az USA-ban népszerű útmenti látványosságoknak. Azokból is az olyanoknak, amik valamilyen legnek épültek, bármilyen más cél híján. Pár ilyet összeszedtünk anno ebben a lapozgatóban