Az AMG-től jöhet az Aston Martin új igazgatója

2020.05.25. 12:35

Az Aston Martint jelenleg Andy Palmer irányítja, de a legújabb pletykák szerint ez már legfeljebb napokig lesz így. Úgy hallani, a brit sportkocsi élére Tobias Moers kerülhet, aki eddig sikerrel irányította a Mercedes sportos márkáját, az AMG-t.

A hír igazából azért érdekes, mert elég valószínűtlennek látszik, hogy Moers elhagyná a Daimler birodalmat. Sokkal valószínűbb forgatókönyv lenne, hogy a személye azt is jelenti, a Daimler az Aston Martin hóna alá nyúl valamilyen formában.

A sportkocsigyártó már a koronavírus-járvány előtt is komoly bajban volt, és épp összeállt egy komolyabb befektetőcsoport a megmentésére, amikor kénytelen volt leállítani a gyártást. Már az év első három hónapjában is 120 millió font volt a cég vesztesége, és azóta a gyár leállítása, és ezzel a bevételek elmaradása miatt csak romolhatott a helyzet.

Az Aston Martin az elmúlt évek során komoly, költséges fejlesztéseket hajtott végre, de ezeknek az eredményeiből még kevés látszik a kínálaton. Az autó, amelytől drámai növekedést lehetett várni, a DBX sport-SUV épp a piaci bevezetés szakaszában van, így a hatása a bevételeken még nem látszik, ám félő, hogy ha a cég nem kap anyagi segítséget, akkor nem is fog. Úgy hallani, jelenleg már az új befektetők által hozott félmilliárd font is kevés lehet a túléléshez.

Ha igaz a pletyka, és Moers váltja Andy Palmert a cég vezérigazgatói székében, az egyben arra is utalhat, hogy a Mercedestől pénzügyi segítség is érkezhet. A német luxusautó-gyártónak 2013 óta 5% részesedése van a brit sportkocsigyártóban, és egyben az AMG szállítja a V8-as motorokat a DB11, a V8 Vantage és a DBX típusokba is. Így nem lenne meglepő, ha a későbbi üzlet reményében igyekeznének megakadályozni, az Aston Martint elvigye a koronavírus-járványt kísérő gazdasági hullámvölgy.