Milliárdos jutalmat szórtak ki maguk között a Hertz vezetői, mielőtt csődvédelmet kértek a cégre

2020.05.31. 09:50

Három nappal azelőtt, hogy a Hertz csődvédelmet kért észak-amerikai részlegeire, összesen 16,7 millió dollár (5,2 milliárd forint) értékben szavaztak meg bónuszt az autókölcsönző gigavállalat vezető beosztású embereinek.

nzn

Érzékeny téma a Hertz helyzete. A csődvédelmi eljárás alá került vállalat működése jelenleg folyamatos, van annyi készpénztartaléka, amivel el tud döcögni addig, amíg eldől, sikerrel tud-e tárgyalni a hitelezőivel vagy végül eléri a felszámolás. Az amerikai használtautós piac eközben már nyögi a kölcsönzőóriás drámájának hatását. A járvány miatt eleve leestek a használt autók árai a kisebb forgalom miatt, erre jön most rá, hogy a kölcsönző ezerszám önti rá autóit a piacra olcsón, hogy gyorsan pénzhez jusson és reagáljon a lecsökkent keresletre.

A Hertz kénytelen jóval a korábban remélt ár alatt eladni a flottájából. Az eleve lezuhant árakon túl üti őket, hogy sürget az idő, így például Corvette Z06-osaikat most 15-20 ezer dollárral a piaci ár alatt adják, de rengeteg fiatal, gyári garanciás autót adnak el 2-4 ezer dolláros mínuszban. 

htr

Szóval a bónusz. A csődvédelmi eljárás híre után írta meg az amerikai sajtó, hogy május 19-én, az eljárás elindítása előtt három nappal igazgatóknak és vezető beosztású dolgozóknak, összesen 340 alkalmazottnak szavaztak meg bónuszt a Hertznél. Úgynevezett retention bonusról van szó, ami lényegében egy megtartási bónusz. Ennek feltétele, hogy a jutalmazott munkavállaló egy előre meghatározott időtartamig vagy egy bizonyos feltétel teljesüléséig a vállalatnál maradjon. Logikus lépésnek tűnik, hogy ezzel előzzék meg, hogy a vezetők az eljárás alatt hagyják el a süllyedő hajót, másrészt nem elegáns húzás szórni a plusz pénzt válsághelyzetben, pláne azoknak, akiknek a vezetése alatt idáig jutott a cég.

A csődvédelmi eljárásig menedzselt vállalat elnök-vezérigazgatója, Paul Stone így 700 000 dollárt kapott, de Jamere Jackson pénzügyi vezetőnek is jutott 600 000 dollár. A többi 15,4 millió dollárt 338 vezető beosztású alkalmazott között szórják szét. Külön bizarr eleme a sztorinak, hogy ezeket a bónuszokat már a csődvédelem idején fizeti majd ki a Hertz.