Ilyen, amikor 71 méter hosszú rakományt szállítanak közutakon

2020.06.09. 09:26

Itthon is látni elvétve egy-egy túlméretes kamiont, bár nálunk nem túl gyakori ez a jelenség, az Egyesült Államokhoz képest biztos nem. Arra viszont már ott is felkapják a fejüket az emberek, ha egy 71 méter hosszú és 152 tonnás rakományt szállítanak, ráadásul kétsávos utakon kanyarogva, fényes nappal.

A Buchanan Hauling and Rigging nevezetű cégnél azzal foglalkoznak, hogy túlméretes szállítmányokat juttatnak el A-ból B-be. Az amerikai székhelyű vállalatnak az óriási szerelvények vontatása rutinmunka, de valószínűleg legutóbbi munkájuk még nekik is extrém volt. Ha az nem lett volna elég, hogy 200 kilométeres távot kellett bejárniuk, nehezítésképp az út első részét szűk, kétsávos utakon kellett megtenniük. Egyszerre elképesztő és félelmetes, ahogy 71 méterrel kanyarog az országúti vonat.

Ahogy az ilyen óriásszerelvényeknél lenni szokott, az út megtervezése kiemelten fontos. Nem mindegy, hogy hol mennek - nem csak az utak, hanem a mellettük lévő táblák, és fák is gondot jelentenek - rengeteg rendőr, és felvezető autó biztosítja az útvonalat, és ahogy a videóban is látszik, folyamatosan rádiókapcsolatban vannak a sofőrrel, és segítenek neki. Ennél az esetnél a floridai autópálya rendőrség még a forgalmat is megállította több helyen, hogy legyen helye a kamionnak. Bár elnézve a videót, máshogy ez nem is működött volna.

2019-ben egy közel ekkora, 70 méteres csőmonstrum nálunk is keresztülment az országon.