Lesage: érdekes kis sportkocsi Franciaországból

2020.06.11. 06:09

Amit a Lesage Motors eddig mutatott, az nem több egy tervnél, de annak elég látványos és alapos. Kis példányszámban építenének könnyű, kétüléses sportkocsikat a Peugeot-tól származó műszaki alapokra, benzines és elektromos hajtással egyaránt.

Az egyszerű, könnyű csővázra többféle burkolatot is terveztek, de ezek közül elsőként a háború előtti Bugattikra emlékeztető 01-est szeretnék gyártani. Ennek is két változata lenne: a 01T-be a Peugeot 1,2 literes turbós háromhengeres benzinmotorja kerülne, méghozzá úgy, ahogy a PSA modelljeibe is beépítik, keresztben, hatfokozatú kézi váltóval. A 156 lóerős motor a becslések szerint 6,5 másodperc alatt gyorsítaná a minimális szélvédelmű, 650 kilogrammos autót 100 km/h-ra, és 170 km/h-s végsebességet biztosítana a számára. Egyik sem falrengető érték, de egy jó autózáshoz ennyi is elegendő lehet.

Az autó másik változata, a 01E a PSA szabvány elektromos hajtását kapná meg, 50 kWh-s akkumulátorral és 136 lóerős motorral. Ez 7,5 másodperc alatt gyorsulna százra, 150 km/h lenne a végsebessége és nagyjából 340 km-t mehetne el egy töltéssel.

A tervekben évi 50 autó előállítása szerepel, és a 01-et két év, és 100 példány után egy másféle burkolatú változat, a 02 váltaná. A kis sorozatú gyártás persze nem olcsó, egy 01T ára 54 ezer euró, azaz úgy 18,5 millió forint lesz, míg a 01E-ért 62 500 eurót (kb. 21,5 millió forintot) kérnek. Ám a kis példányszám miatt nem lehetetlen, hogy ennek ellenére is működhet a cég üzleti modellje. Előrendeléseket már most is felvesznek, és azt mondják, az első ötven megrendelés beérkezte után kezdenek hozzá a gyártáshoz.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.