Eredetileg ilyennek szánták a Ford GT40-est

2020.06.12. 17:02

Nagyon érdekes képeket közölt a Ford, amelyeken a GT40 sportkocsi vázlatai láthatók, illetve egy fotó a korai modellek egyikéről.

A képeket, úgy néz ki, a Ford archívum rendezésekor találták, és a Ford Performance hozta nyilvánosságra a Twitteren. A vázlatok dátuma 1963 június 11., ami jól jelzi, hogy milyen gyorsan zajlott a fejlesztés: a legelső prototípust 1964 márciusára el is készítették.

Itt még egyértelműen látszik a hasonlóság az 1962-es Mustang I tanulmánnyal, amelyet egy kis V4-es motor köré tervezett ugyanaz a Roy Lunn, aki a GT40-est megalkotó csapat egyik tagja is volt. A legnagyobb különbség a hosszabb motortér, illetve a zárt karosszéria, viszont az orr-rész és az oldalsó levegőbeömlők kialakítása a vázlatokon még a régebbi tanulmány megoldását követi.

A maketten már látszik a végleges GT40 néhány vonása, de még rengeteget változtattak a karosszérián, mire a Ford versenyautója ütőképes technikává érett. Akkor viszont évekig dominált a hosszú távú sportkocsiversenyeken: 1966-tól 1969-ig négy Le Mans-i győzelmet, ugyanennyi világbajnoki címet és számtalan kisebb versenygyőzelmet hozott a Fordnak.