Ezért korai még a repülő motorozás

2020.06.13. 10:23

Dubajban évek óta tervezik, hogy emberszállító drónokkal quadcopterekkel dobják fel a városi közlekedést. A repülő taxit három éve ígérgetik, abból egy ideig még nem lesz semmi, a rendőrség viszont tényleg nekikezdett a repülő motorok beszerzésének. Nemrég kikerült egy videó egy ilyen hoverbike rendőrségi tesztjéről, ami után azért várhatóan alábbhagy majd a lelkesedés. 

A videóról annyit tudni, hogy a dubaji rendőrség egy hoverbike-ja látható rajta tesztelés közben. A Dirve szerint a gyártó Hoversurf töltötte fel saját YouTube-csatornájára. Vélhetően véletlenül, mivel aztán törölték, de már későn, elkezdett terjedni a neten. Az orosz Hoversurfnek több hasonló terméke van, a teher- és személyszállításban is próbálnak efféle rotoros dolgokat fejleszteni, de az S3-as néven futó hoverbike lenne az a termék, amivel meggyőzhetik a nyilvánosságot, hogy nem a távoli jövő ez a műfaj, hanem a jelen. A dubaji rendőrséget korábban már meggyőzték, ők rendszeresíteni készülnek az S3-ast, bár a fenti teszt visszavetheti a beszerzést. 

hover.png

Az S3-ról annyit tudni, hogy üresen 114 kilogrammos, a csúcssebessége pedig 92 km/h. Egy töltéssel nagyjából negyven perc használatra képes, de ez akárcsak a lakossági kis drónoknál, nagyban függ a felhasználás módjától. A gyártó szerint ötméteres magasságban biztonságos vele a repülés, és a teszten sem a pilóta akaratából emelkedett nagyjából harminc méterre. A hirtelen emelkedés volt a rendszerhiba, ami után jött a vészüzemmód, ami a körülményekhez képest biztonsággal lehozta pilótát a magasból. Legalábbis ezt kommunikálta az esetről a gyártó, és hozzátette, a tesztelő nem sérült meg a balesetben. Hogy ezek után mikor rendszeresíti (ha egyáltalán) és engedi az utakra (fölé) az S3-ast a dubaji rendőrség, arról még semmi hír.