Rontotta a Tesla ajánlását két nagy befektetési bank

2020.06.13. 06:57

Két nappal azután, hogy a Tesla árfolyama átlépte a részvényenkénti ezer dollárt, pénteken rontotta az elektromos autókat gyártó vállalat ajánlását két nagy amerikai befektetési bank, mondván, túlárazott a papír.

vrwv

A Goldman Sachs és a Morgan Stanley megismételte, hogy a Teslát hosszú távon továbbra is pozitívan ítélik meg, ámde jelenlegi értékén alulbecsülik a kockázatokat, ideértve a verseny fokozódását az elektromos autók gyártásában. A nagy autógyártók, köztük a General Motors és a Ford Motor amerikai vállalatok, az elektromos autók fejlesztésére és gyártására fordított befektetéseiket megduplázva bővítették kínálatukat azzal a céllal, hogy jó pénzt keressenek az önmagát a hagyományos autók legígéretesebb alternatívájaként pozícionáló szegmensben.

Az amerikai-kínai kereskedelmi háborút, a kereslet rövid távú alakulását, a tőkeigényeket és a technológiai versenyt övező kockázatok olyan kulcsfontosságú tényezők, amelyek lefelé ható nyomást gyakorolnak az árfolyamra. Érdemes erre nagyobb figyelmet fordítani - írta Adam Jonas, a Morgan Stanley elemzője pénteki elemzésében.

A Morgan Stanley semlegesről alulsúlyozásra, míg a Goldman Sachs vásárlásról semlegesre változtatta a Tesla részvényeinek ajánlását. A Goldman azonban 925 dollárról 950 dollárra emelte a Tesla célárfolyamát, mondván, hogy a vállalat alapjai erősebbekké váltak. A Morgan Stanley viszont 680 dollárról 650 dollárra csökkentette a célárfolyamot, ami megfelel a medián célárnak.

A Nasdaqon jegyzett Tesla 5,09 százalékos mínuszban, 972,84 dolláros árfolyamon zárt csütörtökön, ami több mint 360 százalékkal több az egy évvel korábbi árfolyamnál. Az elmúlt 52 hét alatt 210,40 dollár és 1027,36 dollár között mozgott az árfolyam. Pénteken 0,90 százalékos emelkedéssel, 981,65 dolláron indult a kereskedés a Tesla-részvényekkel.