Erősebb és tisztább dízeleket kap a 7-es BMW

2020.06.18. 11:17

Az új hathengeres dízelek alacsonyabb fogyasztást ígérnek, nagyobb teljesítmény és jobb menetdinamika mellett.

A 730d modellekbe épített hathengeres turbódízel motor teljesítménye 21 lóerővel nő, 286 lóerőre, a maximális nyomatéka pedig 30 Nm-rel emelkedik, 650 Nm-re. Így hátsókerék-hajtással 5,9, összkerék-hajtással 5,6 másodperc alatt érhetik el ezek a változatok a százas tempót.

Ugyanennek a blokknak a 740d-be épített változata szintén erősebb lesz. A csúcsteljesítmény 20 lóerővel, 340 lóerőre nő, a legnagyobb forgatónyomaték pedig 20 Nm-rel, 700 Nm-re. Bár a változás nem tűnik jelentősnek, ezzel a típus gyorsulása mégis mérhetően javul: kerek 5 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-t két tizeddel gyorsabban, mint eddig.

A teljesítménynövekedés egyik oka, hogy mindkét motort 48 voltról működő villamos segédhajtással látták el: a 11 lóerős motor-generátor révén fékezéskor visszanyerhető az autó mozgási energiájának egy része, és ez később a gyorsításkor újra hasznosítható, ami a gyári adatok szerint a 7-es BMW-nél már 0,4-0,6 liter fogyasztáscsökkenést eredményez.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.