Megkezdi működését a Volkswagen önálló szoftverfejlesztő cége

2020.06.21. 09:27

Saját járműelektronikai platform operációs rendszerének fejlesztésével kezdi meg július elsejétől működését a Volkswagen AG konszern önálló szoftverfejlesztő érdekeltsége - jelentette be pénteken Christian Senger, a konszern digitális járműelektronikai és szolgáltatásfejlesztési igazgatója.

8

A szoftverfejlesztő részleg feladata egységes járműelektronikai platform kifejlesztése a konszern minden márkája számára. A járműelektronikai operációs rendszer a tervek szerint 2024-re készül el, mintegy hétmilliárd eurós befektetéssel. Christian Senger elmondása szerint a fejlesztő érdekeltség nyitva áll együttműködések, partneri kapcsolatok kialakítása, közös vállalatok létesítése és tőkebefektetések előtt.

A részleg által kifejleszteni tervezett "VW.OS" operációs rendszer különböző verzióin futnak majd a konszern összes modelljének járműelektronikai szoftverei a kisautóktól kezdve egészen a luxuslimuzinokig - mondta Senger. Véleménye szerint ez nem minden autógyártó esetében lesz így. "A jövőben valószínűleg kevesebb járműelektronikai operációs rendszer lesz, mint autógyártó" - mutatott rá.

A járműelektronikai szoftvervezérlés egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a járműiparban, és így függővé teheti a járműgyártó vállalatokat az informatikai óriáscégektől. Az ágazat vállalatai ezért szakembergárdájuk növelésével is igyekeznek informatikai versenyképességükön javítani (a VW-nél van mit). A Volkswagen konszern "Car.Software" részlege is ennek szellemében tervezi 10 ezer szakember felvételét 2025-ig. A részleg alkalmazottainak a száma az év végére eléri majd az 5 ezret. A részleg létesítésének célja az volt, hogy a lehető legtöbb szoftverfejlesztés saját erőből történjen meg, az így megtermelt hozzáadott érték "házon belül" jöjjön létre.